Ett stort problem i Sverige är de illegala spelmaskinerna som finns på flertalet platser och polisen har själva svårt att själva klara ut alla brott – därför efterlyser nu polisen ett samarbete för att få bukt med de illegala maskinerna.
Att utredningar om olagliga spelautomater läggs ner är något som blir allt vanligare då polisen inte hinner med dessa utredningar till förmån för andra grövre brott som sker. Därför har man nu från polisens sida efterlyst ett tätare samarbete mellan dem själva och Lotteriinspektionen för att kunna avklara fler ärenden rörande de illegala spelautomaterna. Som det ser ut idag kommer nämligen polisen långt senare till brottsplatsen efter att Lotteriinspektionen redan varit där och gjort sin inspektion vilket gör att bevismaterialen många gånger inte står att finna när väl polisen kommer till platsen. I en intervju med Sveriges Radio säger man bland annat en stor anledning till att förundersökningar läggs ner är just på grund av att den här typen av bevismaterial är en färskvara och att de kriminella hinner göra sig av med dessa innan polisen hinner komma fram.
Vill vara på plats under inspektionen
I ett uttalande säger Ulf Höglund som arbetar som förundersökningsledare vid sektionen för grova brott på Citypolisen i Stockholm att man gärna skulle vilja vara med vid själva inspektionstillfället. Detta istället för att komma till platsen långt senare då först efter att Lotteriinspektionen hunnit göra sin anmälan hos dem. På så vis skulle man i samband med inspektionen både kunna klara av anmälan och även samla in bevismaterial utan dröjsmål. Något som polisen själva tror kommer göra att fler typer av den här sortens brott kommer gå att lösa. Annan problematik med dagens samarbete med Lotteriinspektionen är att polisen ofta inte hinner utreda brotten i god tid. Sett till exempel åren 2014 till 2015 så anmäldes 130 fall av illegala spelmaskiner och endast 10 av dessa ledde till fällande domar, mycket på grund av att brotten inte kunnat styrkas. Störst anledning var dock att brottets preskriptionstid gått ut. Närmare en fjärdedel brott blev ouppklarade av den anledningen.