Utredningar om olagliga spelautomater läggs ner

spelautomatMarknaden av illegala spelautomater är ganska stor runt om i Sverige, något som både bekymrar dem som spelar, aktörer på den lagliga spelmarknaden och polisen. Det kan vara svårt att som civil se om en spelautomat är laglig eller ej. Tyvärr är det så att olagliga spelautomater sällan leder till rättsliga påföljder, då Lotteriinspektionens anmälningar ofta läggs ned.

Många känner sig bekymrade över antalet illegala spelautomater på krogar och i lokaler runt om i landet. Som spelare kan det vara svårt att veta om en automat är illegal, eftersom de ofta ser ut som helt vanliga maskiner. Därför kan det vara smartare att spela online istället, läs mer på https://spelautomaterpånätet.se/. Ska man spela är det viktigt att hålla sig på den säkra sidan och inte chansa, då man annars riskerar att bli lurad av illegal verksamhet.

Vill lämna brott direkt till åklagare

I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om att Lotteriinspektionen, den myndighet som jobbar för att säkerställa att Sveriges spelmarknad är laglig, nu vill lämna över brott gällande olagliga spelautomater direkt till åklagare. Detta för att Lotteriinspektionens polisanmälningar ofta läggs ner, undersökningarna hos polisen fullföljs oftast inte. Detta gör således Lotteriinspektionens arbete svårt. Däremot ger olagliga spelautomater som upptäcks i Borås höga böter. Ett företag som ställt ut olagliga spelautomater och två butiksägare som haft några av dessa i sina lokaler åtalades i Borås tingsrätt för brott mot lotterilagen, och dömdes till böter, betalningsskyldighet till staten och näringsförbud i tre år, läs mer. Ett fall som fått fullföljd och ordentlig undersökning.

Såhär står det om domen på Lotteriinspektionen:

”Borås tingsrätt dömer butiksägarna för brott mot lotterilagen till dagsböter samt gemensam betalningsskyldighet till staten på 432 060 kronor såsom förverkat värde av brott. Ägaren till företaget, IVT in Sweden AB, som ställt ut spelautomaterna döms för grovt brott mot lotterilagen till villkorlig dom, dagsböter samt betalningsskyldighet till staten på 432 060 kronor såsom förverkat värde av brott.”